Európske metropoly oslavovali príchod roku 2013 rôzne

01.01.2013 Celý región

Berlín 1. januára (TASR) - Jedenásťminútovým ohňostrojom a vystúpením skupiny Pet Shop Boys, ktoré v okolí Brandenburskej brány sledoval asi milión ľudí, vstúpilo do nového roku 2013 nemecké hlavné mesto Berlín.

Ulice vedúce k Brandenburskej bráne boli naplnené na prasknutie. Medzi Brandenburskou bránou a Víťazným stĺpom (Siegessäule) bola totiž aj tento rok zriadená dvojkilometrová "párty zóna".

Tisíce ľudí sa na nej pokúšali prekonať svetový rekord v tanci inšpirovanom juhokórejským raperom Psy, ale vzhľadom na preplnený tanečný "parket" to bolo zložité, napísala agentúra DPA. V novembri tancovalo štýlom pripomínajúcim jazdu na koni 20.000 ľudí pod Eiffelovou vežou.

x x x

Paríž - Bez petárd a ohňostrojov vítali o polnoci rok 2013 v Paríži. Pyrotechnika je vo francúzskom hlavnom meste zakázaná už niekoľko rokov, tentoraz sa z bezpečnostných dôvodov nekonal ani veľký ohňostroj na Eiffelovej veži. Napriek tomu a tiež nepríjemnému daždivému počasiu prišli do centra mesta privítať nový rok tisíce ľudí. Keďže počas silvestrovskej noci výtržníci v Paríži, Marseille a Štrasburgu každoročne podpaľujú autá, ministerstvo vnútra poslalo do ulíc tentoraz 53.000 policajtov.

x x x

Londýn - Najväčšie silvestrovské oslavy sa vo Veľkej Británie konali v škótskom Edinburghu a v Londýne. V britskej metropole viac ako štvrť milióna ľudí obdivovalo ohňostroj nad riekou Temža. V Edinburghu sa tradičné silvestrovské oslavy nazývané Hogmanay začali v nedeľu fakľovým sprievodom a uskutoční sa aj popový koncert. Oslavy však v niektorých oblastiach Britských ostrovov pokazili povodne, ktoré obyvateľov trápia od 19. decembra. Momentálne stále platí viac ako 90 protipovodňových varovaní a asi 192 výstrah pred povodňami v Anglicku a Walese a 23 varovaní a deväť výstrah v Škótsku, informovala BBC.

x x x

Praha - Centrum Prahy v pondelok večer zaplavili tisíce ľudí z tuzemska aj zo zahraničia. Na Václavskom námestí od 23.00 h začali oblohu osvetľovať ohňostroje a po polnoci sa jednotlivé salvy zliali do mohutnej steny hluku, opísali situáciu v českej metropole servery novinky.cz a iDNES.cz.

Okolo odpadkových košov sa začali kopiť hromady fliaš od alkoholu. Niektorí predajcovia si vo vchodoch svojich prevádzok otvorili pouličný stánkový predaj nápojov, predovšetkým tvrdého alkoholu a sektu.

Policajti však zatiaľ riešili len malé potýčky a vandalizmus. Na niekoľkých miestach podľa policajnej hovorkyne Evy Kropáčovej horeli kontajnery. Jediná pražská záchytka s 15 lôžkami v Nemocnici Na Bulovce sa zaplnila už po 22. hodine, inokedy sa tak stáva až po polnoci.

x x x

Viedeň - Okolo 590.000 ľudí prišlo osláviť príchod nového roka podľa agentúry APA na tzv. silvestrovský chodník vo Viedni. Tamojší program sa začal už v pondelok o 14.00 h a potrvá až do druhej hodiny ráno. Zatiaľ neboli zaznamenané žiadne významné incidenty. Silvestrovský chodník sa stal paradoxne najpokojnejším miestom v rakúskej metropole, pretože na ňom bolo s výnimkou oficiálneho ohňostroja zakázané odpaľovať pyrotechniku.

x x x

Moskva - Masové oslavy príchodu nového roku sa tradične konali na Červenom námestí v Moskve. O polnoci miestneho času (21.00 h SEČ) sa pri teplote mínus osem stupňov rozozneli zvony na Spaského veži v Kremli a oblohu ožiarilo množstvo ohňostrojov. Počas dňa v Moskve husto snežilo, ale situácia sa do polnoci upokojila.

x x x

V emiráte Dubaj zahalil ohňostroj do červeného svetla momentálne najvyššiu budovu na svete, 828-metrový mrakodrap Burdž Chalífa. V Afganistane oslavovali Silvestra vojaci misie ISAF, no keďže musia byť stále v strehu, mali pri sebe i zbrane.
 

Vyberte región

mark